ČEŠKA ĆE RUSIJI TRAŽITI 40 MILIONA EVRA ODŠTETE: Toliko je koštala sanacija terena nakon eksplozije u Vrbjeticama 2014. godine!

ČEŠKA ĆE RUSIJI TRAŽITI 40 MILIONA EVRA ODŠTETE: Toliko je koštala sanacija terena nakon eksplozije u Vrbjeticama 2014. godine!

Češka će zatražiti od Rusije odštetu od najmanje 40 miliona evra za eksplozije dva magacina sa municijom u Vrbjeticama na jugu Češke 2014. godine za koje sumnjiči istu dvojicu ruskih agenata GRU koji su osumnjičeni i za pokušaj trovanja bivšeg ruskog agenta Sergeja Skripalja pre tri godine u engleskom gradu Solsberiju..

"Tražićemo od Rusije najmanje 40 miliona evra. Najlakši put je preko međunarodne odštete prema normama međunarodnog prava. Ako bi išli putem odšteta u okviru krivičnog postupka to bi trajalo jako, jako dugo", kazala je danas češka ministarka finansija Alena Šilerova nacionalnom javnom TV servisu.Ministarka je upozorila da je 40 miliona evra koliko je koštala šestogodišnja sanacija terena na kome su magacini municije u tom mestu na jugu Češke samo minimalna svota od koje polazi češka vlada, a dalje milione evra mogla bi da traži za uklanjanje ostataka munincije iz okoline Vrbjetica. foto EPA Martin Div šekŠef češke diplomatije Jakub Kulhanek kazao je Češkoj televiziji da se priprema diplomatska nota i da bi Češka mogla da zatraži odštetu ...
Pročitajte čitavu vest na Kurir


Izvor: Poznati