ERDOGAN ODOBRIO GRADNJU CRKVE NA PERIFERIJI ISTANBULA: Niče rekordnom brzinom, a namenjena je zajednici sa 25.000 vernika! (VIDEO)

ERDOGAN ODOBRIO GRADNJU CRKVE NA PERIFERIJI ISTANBULA: Niče rekordnom brzinom, a namenjena je zajednici sa 25.000 vernika! (VIDEO)

U godini u kojoj su turske vlasti u Istanbulu odobrile prenamenu drevne hrišc anske bazilike Aja Sofija i drevne crkve San Salvatore u Hori u džamije, na periferiji istog grada, sagrađena je prva hrišćanska crkva od 1923. godine, kada je proglašena turska republika..

Ovo je crkva posvec ena Svetom Efremu, podignuta za nekoliko meseci na zahtev lokalne sirijske pravoslavne zajednice u okrugu Jesilkoi okrug Bakirkoi , na području nedaleko od međunarodnog aerodroma Ataturk. Radovi na izgradnji crkve, odobreni su početkom 2019. godine, a početi 3. avgusta iste godine u prisustvu turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana, a očekuje se da c e crkva biti svečano otvorena u prvoj polovini 2021. Nova bogomolja c e moc i da primi više od 700 vernika, a bic e i sedište mitropolita Jusufa Cetina, trenutno na čelu lokalne sirijske pravoslavne hrišc anske zajednice.Pristalice predsednika Erdogana u medijima ističu brzinu izgradnje crkve kao znak velikodušnosti turskog lidera prema lokalnim hrišc anskim zajednicama...
Pročitajte čitavu vest na Kurir