BIH JE ŠAMPION U ŠVERCU CIGARETA: Kada se vidi razlika u ceni legalnog pakovanja i onog sa crnog tržišta, sve je jasno (VIDEO)

BIH JE ŠAMPION U ŠVERCU CIGARETA: Kada se vidi razlika u ceni legalnog pakovanja i onog sa crnog tržišta, sve je jasno (VIDEO)

U mnogo čemu poslednji, po švercu cigareta, u regionu i Evropi, prvi. Procene su da u BiH više od polovine prodatog duvana i duvanskih proizvoda potiče iz nelegalne trgovine. Pakovanja cigareta bez akcizne markice preplavila su tržište..

Više od 100 miliona maraka prihoda je izgubljeno u prvih osam meseci ove godine u odnosu na isti period 2019. godine.Kako izračunaše ekonomisti, godine nelegalne trgovine sa ovom akciznom robom odnele su mostove, kliničke centre, vrtiće, škole.Oni koje se bave legalnom prodajom cigareta tvrde da godišnje gube više stotina miliona maraka zbog šverca ovom akciznom robom. Nelojalna konkurencija za posledicu ima manje plate zaposlenih i manji broj radnih mesta."Mi godišnje gubimo 200 miliona KM. Tim novcem bi mogli podići plate radnicima za 30 odsto i zaposliti još prodavaca", kaže Ajla Alimanović, dirketorka E-novina BiH i Lafka kioska u Republici Srpskoj.Godinama BiH beleži sve manje prihoda od akciza na duvan i duvanske proizvode, a broj puš...
Pročitajte čitavu vest na Kurir